Türkiye’nin En İyi 10 Pidecisinden Biri: Mikado

İnsanın memleketinden uzakta yaşaması nedeniyle alışık olduğu tatları yaşadığı başka yerlerde bulamaması kadar kötü birşey yok. Bayramdan bayrama sevdiklerle özlem gidermek aynı zamanda özlediğiniz tatlarla da hasret gidermek anlamına geliyor. Benim için Nazilli pidesi, bence Bozdoğan pidesi de bunların en başında geliyor. Kanımca bazı yemekler yalnızca coğrafi olarak etiketlenmeli, uzaklarda denenmemeli. Başka coğrafyalarda denendiğinde havasından, suyundan ötürü bambaşka sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Böylesi örneklerde de hayal kırıklığı yaşanıyor. Bozdoğan pidesi de mutlaka coğrafi etiket almalı. Bozdoğan pidesinin yalnızca Bozdoğan’da güzel olmasının birkaç nedeni var. Bunlardan birincisi suyu, çünkü Madran dağının eteğindeki Bozdoğan’da Madran Dağı’ndan gelen Madran suyu (Madran Gazozu da bu sudan yapılır ve halen yerel, en güzel gazozlardan biridir) ile yoğurulur. Bir diğeri manda kaymağı. Bir başkası ise meşe odunudur.

Yuvarlak Kıymalı Pide (Halepişi) Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay
Yuvarlak Kıymalı Pide (Halepişi) Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay

Eğer bir gün özel olarak direksiyonunuzu çevirip gerçek bir lezzet keşfi yaşamak isterseniz Nazilli’nin 28 km güneyinde yer alan Bozdoğan’daki Mikado Pide‘ye gidin. Gittiğinizde çok aç olun ki tüm pide çeşitlerinden yiyebilin. Kendinizi sahibi Ahmet Aydın’a emanet edin lütfen. Önce yuvarlak pide (kıymalı) üzerinde nefis tereyağı eriyerek gelir. Yanında da turunç getirilir. Üzerine limon yerine sıkmak için. Turunç pek çok turunçgil yetişen yerde limonun alternatifi olarak salatada, kıymalı pidede kullanılır. Portakalı çağrıştıran aromatik ekşisiyle özgün bir karakteri vardır.

Yuvarlak Kıymalı Pide (Halepişi) Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay
Yuvarlak Kıymalı Pide (Halepişi) Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay

Yuvarlak pide ile ilk aşk yaşandıktan sonra asıl kalıcı etkiyi bırakacak olan peynirli pideye sıra gelir. Pek çok pidecide peynirli pide diye kaşarlı pide sunulur. Ancak kaşar “karaktersiz” bir peynirdir. Bu nedenle de pideye yakışmaz. Asıl peynirli pide ise inek sütünden imal edilmiş yağlı peynirden yapılır. Mikado Pide’nin ve Bozdoğan pidesinin alameti farikası peynirli pideye manda kaymağı konmasıdır. Manda kaymaklı peynirli pideyi sözcüklerle ifade edebilmek olası değil. Bu tadı anlatabilecek sıfat, sözcük dizisi bulamıyorum. Mutlaka ama mutlaka deneyimlemeniz lazım.

Kaymaklı Peynirli Pide Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay
Kaymaklı Peynirli Pide Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay

Hayatınızda ilk kez böylesi bir deneyim yaşadıktan sonra, “aaa ben daha bundan istiyorum” derken üzerinde tereyağı eriyen pastırmalı pide geliyor. Geleneksel pastırma lezzeti pide hamuruyla buluşunca, azıcık domates ile yumuşatılmış, yumurta ile taçlandırılmış bir şekilde inanılmaz bir nefaset örneği sergiliyor. Kuru meşe odunları ile nar gibi kızarmış olarak mideye indiriyorsunuz.

Pastırmalı Yumurtalı Pide Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay
Pastırmalı Yumurtalı Pide Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay

Mikado’da Ahmet Aydın önlüğünü takıp tezgâha bizzat geçer. En hassasiyet verdiği nokta hamurun yumuşak olması. Bu nedenle şimdi pek çok büyük kentteki pidecilerde gördüğünüz merdane ile hamur açılmaz. Siz siparişinizi verdikten sonra fırının önündeki tezgâhtan “pata pat, pat pat” ritimleri, vurmalı çalgıların baskınlığı misali işitilir çünkü, hamur burada elde açılır. Bu nedenle de pideler ağzınızda dağılır. İnce olmasına karşın yerken yumuşak, dışı ise çıtır olur, işte böylesi bir kıvam tutturabilmek ustalık ister.

Ahmet Aydın (Usta) Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay
Ahmet Aydın (Usta) Fotoğraf: Gülbin Özdamar Akarçay

Maharetli eller tahinli pideyle final sahnesini ortaya koymak için çalışır. Kapalı tahinli pidenin de arasında manda kaymağı konur. Bu da her yerde rastlayabileceğiniz bir şey değildir. Eşsiz deneyimin tarifi mümkün değil. İsterseniz sabah kahvaltısında, isterseniz öğle ya da akşam yemeğinde Mikado’dan tam tekmil bu sırayla siparişinizi verin, gerisini Ahmet Aydın ve ekibi halleder. Eğer karnınızda çok şişkinlik hissediyorsanız üzerine bir soda değil de Bodoğan gazozu için, iyi gelir. Afiyet olsun!

Not niyetine: Mikado Pide Türkiye’nin en iyi 10 pidecisinden biri olarak kabul edilmiştir. Mehmet Yaşin, Vedat Milor gibi gurmelerin gittikleri ve tam not verdikleri bir pidecidir.

 

Yorum bırakın