Dünyanın önemli tarımsal üretim alanlarında (ABD, Hindistan, Rusya ve Güney Amerika) bu yıl olağanın altında gerçekleşen yağış miktarı sonucu yaşanan kuraklık gıda fiyatlarında artış beklentisini güçlendirmiş görünüyor. Temel tarımsal ürünler olan mısır, soya fasülyesi, şeker kamışı, buğday, patates ve pirinçin dünya üzerinde ülkeler bazında üretim paylarını gösteren grafiğe http://www.bbc.co.uk/news/business-19715504 linkinden erişebilirsiniz.

Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki en önemli farklardan biri besin sistemlerinin farklı olmasıdır. Gelişmekte olan ve azgelişmiş ülkelerin tarımsal üretimlerinin doğal koşullara bağlı olduğu düşünüldüğünde açlık sorunu ile karşılaşmaları çok daha olasıdır. Dünyadaki toplam tarımsal üretimin kuraklık vb. doğal süreçler sonucunda azalması, istikrarlı bir şekilde artan dünya nüfusunun ihtiyacının altında kalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla açlık özellikle azgelişmiş ülkelerin çok önemli bir sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak gerek tarımsal üretimin, gerekse açlık sorununun tek başına doğal süreçlere bağlı olmadığını, bunun uluslararası eşitsizlikler, üretim ve bölüşüm ilişkilerinden kaynaklandığını düşünmek gerekiyor. Gerçekte dünyanın belli coğrafyalarında insanlar ihtiyaçlarından fazla besin tüketirken, diğer taraflarında açlık, yoksulluk gibi temel birtakım sorunlarla boğuşmalarının altında toplumlararası eşitsizliklerin olduğu gözden kaçırılmamalıdır. *”…dünyanın açlık ve belli toplumlardaki eşitsizlikler sorununa karşı ileri sürülen çözüm politiktir. Yoksulluğun ve açlığın ortadan kaldırılması yüksek bir bedel gerektirir (Warnock 1987: 297).”
Gıda ile ilgili çarpıcı gerçekler:
-Gıdanın 1/3’ü çöpe gidiyor…
-Küresel ölçekte her 8 kişiden biri yetersiz gıdaya ulaşıyor…
-2050 yılında şu an üretilen gıdanın %70’i kadar daha fazla üretim yapmamız gerekiyor…
-Gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle dünya çapında 100 milyondan daha fazla insan açlıktan etkilenecek…

* Beardsworth, A. & Keil, T. (2012) Yemek Sosyolojisi: Yemek ve Toplum Çalışmasına Davet, (Çev. Abdulbaki Dede), Ankara: Phoenix Yayınevi.