Balkabağı Çorbası

Dünyanın en güzel nimetlerinden biridir balkabağı. İrili ufaklı en leziz balkabaklarının Adapazarı’nda yetiştiği söylenir. Gerçekten de balkabağından ister tatlı yapın, ister anneannem usülü zeytinyağlı kavurmasını yapın eğer kabağın kendisi iyi değilse ne yaparsanız yapın yavan olur. İşin özü bu sarı kabaktan ne yapmak lazım gelirse kendisinin iyi ve bereketli toprakların mahsülü olması gerekir.

Kabakların mevsimi geldi. Her yerde sarı sarı aydınlanıyor balkabakları. Bugün Eskişehir’de Tepebaşı Belediyesi’nin kente en güzel katkılarından biri olan ekolojik pazardan http://www.tepebasi.bel.tr/eko/index.asp tazecik aldığım temizlenmiş balkabağından çorba tarifini yaklaşan kış ayları için rengiyle, tadıyla pratik, besleyici ve lezzetli bir başlangıç olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Uzun zamandır bloga eklemeyi düşündüğüm balkabağı çorbası hazırlamak o kadar pratik ki aslında. 30 dakika içinde sıcacık bir tada kavuşmak mümkün. Daha önce de yazmştım; balkabağı genellikle tatlı ile özdeşleştirilir. Ancak bana göre kavurması ve çorbası ilk sıralarda gelir. Sindirimi son derece kolay olan kabağın çorbası besleyiciliği ile de çocuklar ve yetişkinler için soğuk kış öğünlerinde hem rengiyle hem de tadıyla içimizi ısıtabilir.

Balkabağı Çorbası

Fransız mutfağı ile yakıştırılan balkabağı çorbası kremalı ya da kremasız ve pekala sütle yapılabilir. Benim tarifimde bir büyük boy soğan, varsa üç-beş adet güz sonu kırmızı biber, birkaç diş sarımsak ve iki yarımay ölçeğinde balkabağı var.  Malzemelerin üstünü azıcık geçecek kadar su ve bir-iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek 20 dakika kaynamalarını daha doğrusu blenderden geçecek kadar pişmelerini bekliyorum. Blenderdan geçirdikten sonra dilerseniz krema ya da bir çay bardağı ılık süt ilave ederek tatlandırabilirsiniz, hiç eklemeyebilirsiniz de. Ancak her ikisini de tercih etmiyorsanız bir yemek kaşığı tereyağı çorbanın lezzetini maksimize edebilir. Üç-beş dakika daha kaynadıktan sonra ve kıvamını aldıktan sonra çorbanız hazır demektir. Serviste çorbanın üzerini ceviz ya da maydanoz ile süslemek isteğe bağlı.

Balkabağı Çorbası

Yorum bırakın